“Simultaan engineering biedt een oplossing waarbij de praktijk het speelveld wordt in plaats van het klaslokaal.”
Publiek Privaat Samenwerken
Simultaan Engineering ofwel Concurrent Engineering is een methode waarbij studenten, docenten en experts uit het bedrijfsleven gezamenlijk een project definieren en uitvoeren. In het ideale geval is dit een echt project en worden de studenten en docenten toegevoegd tot het projectteam. Deze samenwerking vraagt om een andere organisatie en structuur wat nog erg wennen is voor veel docenten en hogescholen. Het bedrijfsleven kan de creativiteit en de capaciteit van studenten en docenten prima inzetten om een betere oplossing te vinden voor het probleem. Dit vergt een intensieve samenwerking en afstemming waarbij veelal gestreefd wordt naar een multidisciplinaire aanpak. Hogescholen zijn geen ingenieursbureaus, willen dat ook niet zijn. Wel kunnen ze een essentiele partner zijn in het totaal van de bedrijfsvoering. Bedrijven kunnen leren van ons, maar wij willen ook leren van het bedrijfsleven.
Open Innovatie Netwerk
Kennisirculatie is een van de kerntaken van een onderwijsinstelling. Vanwege de snelheid waarmee technologie geintroduceerd wordt en innovatie niet meer monodisciplinair uitgevoerd kan worden, is het werken in netwerken een steeds belangrijkere aspect geworden. Onze docenten stellen het op prijs om tijdens stage- en afstudeerbezoeken het bedrijf beter te leren kennen door bijvoorbeeld een (korte) stage te lopen in het bedrijf. Uiteraard kunnen experts uit het bedrijfsleven een bijdrage leveren aan het onderwijs door bijvoorbeeld gastcolleges of bedrijfsuitjes. Op deze manier ontstaat er een organisch netwerk van kennis, kunde en ervaring.
Project based learning
Binnen de opleiding Electrical Engineering en Mechatronica van Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven wordt aandacht besteed aan industriele automatisering (industrie 4.0/smart industry). Afgelopen jaar hebben 20 projectgroepen gewerkt aan een aantal projecten in opdracht van het bedrjifsleven. De focus van deze projecten ligt op het toepassen van “nieuwe” ontwikkelprocessen en het op een abstract niveau in kaart brengen van mogelijke totaaloplossingen (concepten). Op systeem niveau kan dan het project doorontwikkeld worden zodat het traject van Idee tot Implementatie helder is.
State of the art
Om deze projecten succesvol te laten verlopen, is de investeringsbereidheid van zowel het bedrijfsleven als van een onderwijsinstelling van essentieel belang. Denk aan het gebruik van actuele, geavanceerde hardware en intelligente software (AI). De studenten (en docenten) komen in aanraking met de laatste stand van techniek. Door het gezamenlijk ontwikkelen en uitvoeren, kan het bedrijfsleven het onderwijs mede vorm en richting geven (arbeidsrelevant opleiden). Hierbij ligt de nadruk op het creeren van toegevoegde waarde voor alle stakeholders.
Publicatie: 2014 | Automatie 6 | Pag. 23